• The cotton plant

  • Cotton Fabrics

ПАМУК


Памукът е страхотен, защото е удобен, дишащ и лесен за почистване, въпреки че се намачква лесно. Той е наистина с многостранна употреба и се произвежда във всякакъв вид. Обикновено памучните изделия се перат добре на 30-40 градуса и по-голямата част от тях се гладят с гореща ютия. Има обаче няколко специфични съвета за тези облекла – пране до около 40 градуса. Винаги е по-добре да сушите ризите мокри върху закачалки, на които те така или иначе трябва да се държат. Гладенето също трябва да става преди дрехата да е напълно изсъхнала. Не се препоръчва центрофугирането, както и сушенето в сушилня. Свиването на памучните дрехи също не е фатално, и почти винаги е в резултат на непознаване на материята и неправилно пране и сушене. Памукът НЕ СЕ СВИВА ако се пере с хладка вода и се свали от простора и изглади добре с пара още влажен. Така и самото гладене се улеснява много, а остатъчната влага по дрехата се изпарява за минути.

ЛЕН


Една от най-предпочитаните материи през топлите месеци е ленът. Това е материя, която от хиляди години е поставена на почит. Естествените влакна, от които е направен ленът го прави по-здрава и плътна тъкан дори от памука. Често ленените багрила са смесвани с други материали, което оказва влияние върху грижата, която изискват тези дрехи. Ако перете в пералнята използвайте възможно най-деликатната програма, като температурата трябва да е до 40 градуса. Не перете наведнъж много дрехи заедно с лененото си облекло, защото то трябва да се движи по-свободно, в противен случай рискувате да се получи усукване и дрехата да си промени формата. Програмата за половин пране и накисването преди това намаляват намачкването. Не забравяйте да обърнете внимание на дрехите, които ще перете заедно с ленените си – съобразете материите и цветовете.  Когато простирате изпъвайте максимално ленената си дрешка и имайте предвид, че щипките за простиране могат да деформират материята, затова внимавайте J Всички сме наясно колко лесно се мачка и колко трудно се глади ленът. Ето няколко стъпки, с които ще улесните гладенето на ленените си дрехи:


Стъпка 1

Настройте ютията на най-високата температура.

Стъпка 2

Най-добрият начин за гладене е винаги с обърната на обратно дреха – ленените облекла не правят изключение. С това предпазвате дрехата от избледняване на цветовете.

Стъпка 3

Следващата стъпка е да напръскате дрехата с вода, както вече отбелязахме ленените дрехи трябва да се гладят, докато са влажни. По този начин справянето, дори с упоритите гънки, е по-лесно.

Стъпка 4

Използвайте пара, това също ще улесни гладенето. Ако гладите риза започнете от яката и продължете с джобовете и ръкавите като използвате лек натиск. Следвайте линиите и шева на дрехата.

Стъпка 5

След като изгладите дрехата я оставете за поне 5 минути на дъската, докато изстине, в противен случай рискувате отново бързо намачкване.

Стъпка 6

За ленените дрехи препоръчваме подплатени закачалки, те предпазват от намачкване или деформиране

КОПРИНА


Качествата на коприната са безспорни – копринената нишка е здрава като стоманена нишка със същите размери. Коприната има изящен перлен блясък. Той се дължи на многопластовата призматична структура на фибрина, която разсейва светлината. Аминокиселините в състава на коприната са нежни към кожата. Смята се, че коприната предпазва от различни кожни заболявания. Някои козметични продукти са направени с пудра от коприна. Аминокиселините и малките кухини в копринената нишка поемат и отдават значително количество влага, поради което копринените дрехи държат сухо и прохладно през горещите дни. Коприната не гори лесно и при изгарянето ѝ не се отделят отровни газове. Коприната поглъща ултравиолетовите лъчи и така предпазва кожата. Тъй като съдържа едновременно положителни и отрицателни йони и поема влагата, коприната не създава лесно статично електричество, за разлика от някои други тъкани и затова не се наелектризира лесно.
Как да се грижим за Царицата на тъканите? Най–добре е копринените дрехи да се дават на химическо чистене. Ако ги перете в къщи, използвайте мек перилен препарат и хладка вода (около 30°С). Бъдете внимателни, не търкайте и не изстисквайте плата. Накрая го оставете да изсъхне, без да използвате сушилня. Гладете с парче плат върху коприната. Опитайте се да следвате посоката на влакната при температура от около 130°С. Гладете с много малко пара или изобщо без пара. Избягвайте влагата и пряката слънчева светлина. Вземете мерки срещу молци. Използвайте закачалка с дунапреново покритие или поставете върху равна повърхност с колкото се може по–малко сгъвания. Ако се наложи да се отстраняват петна – на първо време поставете копринената тъкан с лицевата страна надолу върху парче сух плат. Не търкайте, а с потупващи движения минете с влажен парцал по обратната страна на копринения плат. След това дайте дрехата на химическо чистене.

ВЪЛНА


Вълната е изключително нежна материя, която се нуждае от специални грижи. В противен случай постепенно се степва, образува топчета и загубва формата си. Затова следвайте нашите съвети за правилното й пране, сушене и съхранение и ще се радвате по-дълго на пухкавата й красота. Вълната страда от честото пране – вълнените дрехи трудно се зацапват и затова не ги перете без нужда. Ако само са поели неприятни аромати, ги изнесете на балкона да се проветрят. Ще се учудите, че от миризмата няма да е останало и следа. Когато обаче ги изпирате не ги накисвайте – от дългото киснене материята се разтегля и губи формата си. Още повече, че подобна процедура съвсем не й е необходима – както казахме вълната не поема мръсотия и миризми в дълбочина. Затова направо изпирайте дрехата. Достатъчно е да го изперете при температура 30-40 градуса и след това да изплакнете със студена вода, за да не се свият. На практика това означава, че ако използвате перална машина, трябва да сложите терморегулатора на минимума, а при ръчно пране трябва да усещате водата хладка. С вълната трябва да се отнасяте нежно – никакво мачкане и дърпане. Когато е мокра, тя много лесно се деформира и то непоправимо. Затова я търкайте съвсем леко и в никакъв случай, не я изцеждайте при плакнене. Можете да използвате центрофуга, но само на най-ниските обороти. Вълната поема много вода и ако я прострете на въже, ще се разтегли от тежестта си. Затова я разпъвайте върху някаква плоскост. Когато я прибирате в гардероба, уверете се, че е напълно изсъхнала. Сгънете ли я, дори минимално влажна, ще се намачка непоправимо. Ако се опитвате да сушите вълнените дрехи в банята, не само че ще ви отнеме много време, но и материята ще придобие неприятен мирис от дългото запарване. Дългото висене на закачалката разтяга вълнените дрехи, за това ги съхранявайте сгънати върху етажерки. За да ги предпазите от молци, задължително сложете в гардероба пакетче лавандула или сушени портокалови корички.

ЛИОСЕЛ


Лиосел е трето поколение разновидност на вискозата. Неговите предимства са грижата за околната среда при преработката, изключително мек като материя, не се мачка, поддържа се лесно, може да се пере в пералня и има антибактериални свойства. Процесът на производство на влакната лиосел (lyocell) в действителност е много близо до затворен цикъл на производство, в който не се изисква избелване, което е характерно при изработката на текстил. Поради тази причина продуктите с високо качество от лиосел не съдържат свободен хлор и се продават като т. нар. “TCF продукти”. Европейският съюз награди този процес с награда “Околната среда 2000 г.” в категорията “Технология за устойчиво развитие. Лиоселът е по-малко податлив към мачкане и не се степва. Той е изработен с по-дълги фибри, дава на тъкънта гладко коприненно усещане на външен вид. Тези тъкани придават елегантен вид на всяка дреха. Благодарение на нанотехнологичния си процес на производство, лиоселът има отлични свойства за абсорбация на влагата от тялото и отделянето й в атмосферата, осигурявайки идеален комфорт на тялото. Пере се на 30 градуса, позволява и химическо чистене.